1.3.06

Patagoniassa

Luin bussimatkalla Bruce Chatwinin In Patagonia -kirjan, joka oli kiinnostavaa luettavaa, kun monet paikat olivat tuttuja matkalta. Chatwin kertoo kirjassaan vain vähän omasta matkastaan ja enemmän Patagonian ihmiskohtaloista.

Kirjaa lukiessa tajusi, kuinka monikulttuurinen Patagonia on. Alueella on erilaisia siirtolaisia, jotka ovat tulleet paeten lakia tai sotaa, uutta onnea etsien tai rikastumisen toivossa. Rikkailla on ollut valta, jota puolustamaan on välillä tarvittu armeijan apua.

Eräs yllättävä siirtolaisryhmä on walesilaiset, jotka saivat maapläntin Puerto Montin läheltä ja perustivat sinne uskonnollisen yhteisön. Walesilaiset olivat ainoita siirtolaisia Patagoniassa, jotka elivät sovussa intiaanien kanssa riistämättä heitä tai pakottamatta heitä sopeutumaan länsimaisiin tapoihin.

Kirjan esipuheen perusteella jäin ihmettelemään, miksi Chatwin kuoli niinkin nuorena kuin 48-vuotiaana, vuoden nuorempana kuin Douglas Adams. Wikipedia tiesi kertoa, että syynä oli AIDS. Chatwin oli yksi ensimmäisistä tunnetuista AIDS:iin sairastuneista briteistä.

-Janne

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu