23.3.06

Pachamama

Ohitimme Potosissa jonon autoja, jotka oli koristeltu paikallisen katolisen pyhimyksen juhlapäivän kunniaksi. Jäimme ihmettelemään koristeltuja autoja, jotka oli peitelty loputtomalla määrällä värikkäitä kankaita, pehmonalleja ja hopea-astiastoja. Kaksi miestä pysäytti meidät autonsa viereen ja tarjosi chichaa, mietoa maissiolutta, pienestä lasista. Juoman nauttimistapa yllätti tässä kristillisessä juhlassa: lasista kuului ensin kaataa tilkka auton renkaille uhrauksena Pachamamalle, ja vasta sitten juoda loput.

Pachamama eli äiti maa on altiplanolla edelleen tärkeä jumalhahmo. Bolivian maaseudulla Pachamamalle uhrataan tärkeinä vuoden kiertoon liittyvinä päivinä neitsytlaamoja, jotka haudataan maahan. Uhrikummuille kaadetaan myös viinaa, chichaa ja kokalehtiä. Perussa laamojen sijaan nykyisin uhrataan marsuja ja eläinten lisäksi muun muassa rahaa ja kokalehtiä.

Sairaan ihmisen pelastumiseksi Pachamamalle viedään uhrilahjoja, jotta tämä veisi ne eikä sairasta mukanaan. Tärkeää on, että lahjat laitetaan lähelle maata ja piiloon esimerkiksi kallionkielekkeen alle, etteivät auringon tai vuorien jumalat näkisi niitä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu